تعیین روز اربعین
بیستم ماه صفر نزد همگان، به عنوان روز اربعین شناخته شده است. تاریخ نگاران و عالمان نیز این روز را به این عنوان معرفی نمودهاند و تنها مخالف در مسئله شیخ بهایی است که ایشان نوزدهم صفر را به این عنوان معرفی کرده است. [1] .
عاشورا در ضمن روزهای اربعین است.
ظاهر در مسئله عدم احتساب است، چون معنای اربعین، سپری گشتن چهل روز از روز شهادت است، با این بیان، روز یازدهم محرم به معنای گذشتن یک روز از شهادت است،و همچنین... بنابراین، روز بیستم ماه صفر، برابر با گذشت چهل روز از شهادت حضرت سیدالشهدا امام حسین علیهالسلام است.
اگر روز عاشورا را نیز یک روز حساب کنیم، احتمال دیگری در مسئله وجود دارد، و آن این است که ماه محرم سال 61 هجری قمری، دارای 29 روز بوده باشد، و با این احتمال نیز قول مشهور تأیید میشود.
سید بن طاووس میفرماید:
اگر گفته شود چگونه روز بیستم صفر روز اربعین است، با آنکه امام حسین علیهالسلام در روز دهم محرم به شهادت رسید و روز دهم در ضمن اربعین است؟ بنابراین روز بیستم صفر روز چهل و یکم است!»
گفته میشود: ممکن است ماه محرمی که در آن حضرت سید الشهدا علیهالسلام به شهادت رسید، ماه ناقص و کمتر از سی روز باشد، بنابراین، روز بیستم صفر به معنای گذشت چهل روز از شهادت آن حضرت است؛ یا آنکه ماه کامل بوده است، ولی روز شهادت از عدد اربعین شمرده نمیگردد؛ به جهت آنکه شهادت آن حضرت در آخر روز بوده است، بنابراین، روز عاشورا در عدد اربعین به حساب نمیآید. [2] .
در هر صورت، وجهی برای نظر شیخبهایی به نظر نمیرسد و نظر ایشان به عنوان تنها مخالف، قابل دفاع نیست.
××××××
پاورقی: 1- توضیح المقاصد،ص6
2- اقبال الاعمال،ص589